Luxe cassettes en dozen

Een boekbinder doet meer dan alleen boeken binden en repareren. Ook de zogenaamde luxe kartonnage behoort tot het werkterrein van de boekbinder. Dozen en cassettes kunnen dienen als bescherming voor een boek, maar zijn tegelijkertijd vaak een mooi object op zichzelf.

De boekendoos

De boekendoos is een object dat lijkt op een stapeltje boeken, maar nader beschouwd blijkt het een doos. Het leuke van een dergelijk object is dat je de “boeken” kunt voorzien van een fictieve titel met een verrassende auteur.

Kunstmonument

In september en oktober 2005 is in de gemeente Loppersum een kunstroute georganiseerd genaamd Kunstmonument. 32 kunstenaars uit de gemeente Loppersum stelden hun werk ten toon in monumentale panden. In een catalogus zijn deze panden beschreven en van elke kunstenaar is een kunstwerk afgedrukt op een kaart. Catalogus en gesigneerde kaarten zijn gepresenteerd in een luxe cassette ontworpen en gemaakt door Wim Gremmen.

Gerriet Postma

Een luxe cassette kan een mooie uitgave nog iets extra’s meegeven. Ter gelegenheid van de 70ste verjaardag van de Groninger schilder Gerriet Postma is een boek uitgegeven met zijn werk. Vijftig van deze boeken zijn ingepakt in een luxe cassette waarvan het deksel door de kunstenaar is beschilderd. Het zijn allemaal unica geworden. De schilderwerken zijn ongeveer 37 x 30 cm groot.