Lijmloze bindingen

Handgebonden boeken zijn meestal genaaid en gelijmd. Wim Gremmen gebruikt ook lijmloze binding zoals de Japanse bindwijze en de langesteekband. Het boek wordt dan alleen door een naaidraad bijeen gehouden.

Criss-cross

De criss-cross binding is ontwikkeld door de Belgische bindster Anne Goy. Aanvankelijk was niet duidelijk wie de binding gemaakt had en vandaar dat de naam Secret Belgian Binding ook gebruikt is/wordt.

Bandjes

Een lijmloze binding waarbij de bandjes waarop genaaid is zijn gespiltst.

Buttonhole

Bij deze bindwijze worden twee delen van de katernen afzonderlijk genaad met de knoopsgaten-steek. Dit geeft de mogelijkheid een dubbel omslag te gebruiken met een uitsparing aan de rugzijde.

Japanse bindwijze

Een eenvoudige manier om snel een aantal bladen bij elkaar te binden met een mooi resultaat.

De steken kunnen verschillende patronen vormen.

Lange steek

Bij de lange steek band worden de katernen aan de rug van een (stevig) papieren omslag genaaid. Op de rug kunnen op verschillende manieren versieringen worden aangebracht.

Rimkes in Stedum

Een voorbeeld van een lijmloze binding is “Rimkes in Stedum”, dat is uitgegeven ter gelegenheid van het 15-jarig bestaan van het boekbindatelier. Het boekje is gemaakt in samenwerking met kunstenares Miriam Geerts en dichteres Tiny Velthuis (beiden uit Stedum).