Speciale bindwijzen

Een mooi, handgebonden boek is prachtig en Wim Gremmen maakt het dagelijks met plezier. Toch gaat zijn hart ook uit naar juist die bijzondere dingen die niet iedere dag gemaakt worden. Een kleine selectie vindt u hier.

Buidelboek

Het buidelboek is bekend uit vooral de veertiende eeuw. Het is te dragen onder een gordel of riem. Deze ouderwetse boekvorm is niet meer in gebruik maar voor de boekbinder is het een leuke uitdaging.

Springrug

Een springrug is een bindwijze waarbij het boek helemaal vlak open ligt. Deze bindwijze is veel gebruikt bij registerboeken omdat over twee pagina’s door geschreven kan worden. De boeksneden zijn vaak versierd zodat het direct opvalt als er pagina’s uit het boek zijn verdwenen. Dit voorkomt gerommel met de boeken.

Enveloppenboek

Een enveloppenboekje bestaat uit een tot een harmonica gevouwen strook linnen waaraan envelopjes zijn gehecht. Het is meer een boekobject dan een boek. Enveloppenboekjes zijn zeer geschikt om te gebruiken bij een feest of een jubileum. Alle bekenden van de jubilaris kan gevraagd worden en bijdrage te leveren op een kaart passend in de enveloppen. Zo ontstaat een voor de ontvanger zeer waardevol boekje vol verrassingen en mogelijk dierbare bijdragen.

Jean de Gonet Band

Een binding waarbij het boekblok genaaid wordt op bandjes die worden aangeregen aan de platten. De binding blijft op de rug zichtbaar.

Koptische binding

Een rijmloze binding waarbij de borden aan het boekblok vastgenaaid worden. De binding is flexibel en het boek valt daardoor heel mooi open.

Sterboek

Een heel andere bindwijze past Wim Gremmen toe bij het sterboek: ingeklapt past het in de boekenkast, opengeklapt is het sterboek een opvallend object en goed bruikbaar bij een presentatie of tentoonstelling.